Ο “Συνταγματάρχης” του Παναθηναϊκού

Ο Φέρεντς Πούσκας υπήρξε ένας από τους καλύτερους ποδοσφαιριστές της Ευρώπης και τα κατορθώματά του με τις ομάδες που αγωνίστηκε θα στοιχημάτιζε κανείς πως είναι αξιοζήλευτα. Πρωταθλήματα, ευρωπαϊκά Κύπελλα, Χρυσό Μετάλλιο με την Εθνική ομάδα της χώρας του, ομαδικά και ατομικά βραβεία, συνθέτουν το πλούσιο βιογραφικό του καλύτερου Ούγγρου ποδοσφαιριστή των τελευταίων 50 χρόνων.

Η ποδοσφαιρική καριέρα του Πούσκας ξεκίνησε από την Κίσπεστ της Βουδαπέστης. Η συγκεκριμένη ομάδα λίγα χρόνια μετά την έλευση του Πούσκας, μετονομάστηκε σε Χόνβεντ, λόγω της εμπόλεμης κατάστασης που επικρατούσε στη χώρα και ουσιαστικά ήταν ένας στρατιωτικός σύλλογος, ο οποίος είχε το προνόμιο να αποκτά ό,τι καλύτερο κυκλοφορούσε στη χώρα από πλευράς ποδοσφαιριστών. Από εκεί ο Πούσκας θα αποκτήσει και το ψευδώνυμο “Καλπάζων Συνταγματάρχης”, το οποίο θα τον ακολουθεί στην ποδοσφαιρική του καριέρα.

Ο Πούσκας θα κάνει πράματα και θάματα με την ομάδα του και θα την οδηγήσει στην κατάκτηση τεσσάρων πρωταθλημάτων, όντας πρώτος σκόρερ στα τρία εξ΄ αυτών. Με την Εθνική ομάδα της Ουγγαρίας θα κατακτήσει το Χρυσό Μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1952 στο Ελσίνκι, αλλά η ήττα στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου από τη Δυτική Γερμανία, στον οποίο απαίτησε να αγωνιστεί τραυματίας, θα φέρει μεγάλη κατακραυγή από τον κόσμο κατά την επιστροφή της ομάδας.

Μετά από τις πολεμικές αναταραχές στην Ουγγαρία, ο Πούσκας θα αναζητήσει το ποδοσφαιρικό του μέλλον σε άλλον σύλλογο. Ο πρώην προπονητής του στην Χόνβεντ θα τον φέρει στη Ρεάλ Μαδρίτης και μαζί με τον Αλφρέντο Ντι Στέφανο θα συνθέσουν ένα από τα πιο ποιοτικά επιθετικά δίδυμα που έχει εμφανιστεί στο Παγκόσμιο Ποδόσφαιρο. Οι τίτλοι που κατέκτησε με τη “βασίλισσα” ήταν πολλοί, όπως φυσικά και τα γκολ που πέτυχε.

Το πλούσιο βιογραφικό του Φέρεντς Πούσκας κοσμούν 4 πρωταθλήματα Ουγγαρίας, 5 πρωταθλήματα Ισπανίας, 1 Κύπελλο Ισπανίας, 3 Κύπελλα Πρωταθλητριών, 1 Χρυσό Ολυμπιακό Μετάλλιο και ένα Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Συλλόγων.

Ο Πούσκας στον πάγκο του Παναθηναϊκού

Ο Πούσκας ξεκίνησε την καριέρα του ως προπονητής από την ισπανική Αλαβές το 1966. Η πορεία που διέγραψε στους πάγκους δεν ήταν τόσο πλούσια όσο αυτή που διέγραψε ως παίκτης, αλλά αυτό που κατάφερε με τον Παναθηναϊκό θα μείνει για πάντα στην ιστορία και το όνομά του θα είναι χαραγμένο με χρυσά γράμματα στην ιστορία της ομάδας.

Την αγωνιστική περίοδο 1969-70 ο Πούσκας θα έρθει στον Παναθηναϊκό και θα αναλάβει χρέη προπονητή. Με αυτόν στο τιμόνι του ο Παναθηναϊκός θα φτάσει στην κατάκτηση δύο πρωταθλημάτων, αλλά θα πραγματοποιήσει και μία πορεία στο Κύπελλο Πρωταθλητριών που όμοια της δεν έχει επαναλάβει ελληνική ομάδα και μοιάζει απίθανο να επαναληφθεί.

Το 1970-71 ο Παναθηναϊκός του Πούσκας ήταν μία αθλητική ομάδα, η οποία είχε στη σύνθεσή της, μεταξύ άλλων, παίκτες όπως ο Μίμης Δομάζος, ο Αντώνης Αντωνιάδης, ο Αριστείδης Καμάρας και ο Τάκης Οικονομόπουλος. Στο Κύπελλο Πρωταθλητριών ομάδων Ευρώπης ο Παναθηναϊκός θα πραγματοποιήσει εκπληκτική πορεία και θα αποκλείσει κατά σειρά τις Ζενές Ες, Σλόβαν Μπρατισλάβας, Έβερτον και Ερυθρό Αστέρα (τον τελευταίο με μία επική ανατροπή). Η πρόκριση επί του Ερυθρού Αστέρα έστειλε τον Παναθηναϊκό στον Τελικό της Διοργάνωσης στην Αγγλία. Συγκεκριμένα, στο γήπεδο του Γουέμπλεϊ, οι “πράσινοι” θα αντιμετώπιζαν τον πανίσχυρο Άγιαξ εκείνης της εποχής.

Όπως ήταν λογικό, ο Άγιαξ ήταν το τεράστιο φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου, αλλά ο Φέρεντς Πούσκας, θέλοντας να τονώσει την ψυχολογία των παικτών του, ξεστόμισε το αλησμόνητο “11 αυτοί και 11 εμείς”! Παρά το πάθος, όμως, που έδειξαν οι παίκτες του, ο Παναθηναϊκός δεν κατάφερε να κοντράρει τον Άγιαξ και ηττήθηκε με 2-0.

Ο Φέρεντς Πούσκας, λοιπόν, κατάφερε να πετύχει με τον Παναθηναϊκό κάτι αδιανόητο και πολύ δύσκολο, ακόμη και για εκείνη την εποχή. Η καριέρα του ως προπονητής στον Παναθηναϊκό τελείωσε το 1974, ενώ το 1978 επανήλθε στην Ελλάδα και ανέλαβε για μικρό χρονικό διάστημα τον πάγκο της ΑΕΚ. Αξίζει να σημειωθεί πως το 1993 διετέλεσε και υπηρεσιακός προπονητής της Εθνικής Ομάδας της χώρας του. Το 2006 ο “Καλπάζων Συνταγματάρχης” έφυγε από τη ζωή, αφού δεν κατέφερε να ξεπεράσει τα σοβαρά προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε.

Αφήστε μια απάντηση