Παναθηναϊκός – Ο αήττητος πρωταθλητής!

Ο Παναθηναϊκός είναι η μοναδική ομάδα που κατάφερε να κατακτήσει το πρωτάθλημα Ελλάδας αήττητη, σημειώνοντας 24 νίκες και 6 ισοπαλίες. Πρόκειται για ένα μοναδικό ρεκόρ που παραμένει ακατάρριπτο για περισσότερο από μισό αιώνα και στοιχηματίζουμε πως πολύ δύσκολα θα ξαναγίνει ποτέ κάτι τόσο σπουδαίο.

Την τελευταία εικοσαετία οι λεγόμενες και μεγάλες ομάδες της χώρας, έχουν φέρει παίκτες παγκόσμιας κλάσης και έχουν δημιουργήσει εξαιρετικά σύνολα, αλλά καμία εξ’ αυτών δεν κατάφερε να κάνει ό,τι και η ομάδα του Στέφαν Μπόμπεκ τη σεζόν 1963-64. Η μοναδική ομάδα που το πλησίασε ήταν ο Ολυμπιακός τη σεζόν 2013-14, αλλά η ομάδα που του στέρησε το δικαίωμα να το πράξει ήταν ο Παναθηναϊκός, ο οποίος τον κέρδισε μέσα στο “Γεώργιος Καραϊσκάκης” με 0-3 και του έσπασε το αήττητο σερί.

Το αήττητο πρωτάθλημα του Παναθηναϊκού

Το ελληνικό πρωτάθλημα εκείνης της εποχής αποτελούνταν από 15 ομάδες και ο Παναθηναϊκός είχε στεφθεί πρωταθλητής από την 28η αγωνιστική, όταν και επικράτησε του ΠΑΟΚ με 4-0 στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας. Το σύστημα βαθμολογίας τότε ήταν 3 βαθμοί για τη νίκη, 2 για την ισοπαλία και 1 βαθμός για την ήττα. Το “τριφύλλι” είχε φτάσει ήδη στην κατάκτηση του τίτλου, αφού μετρούσε 23 νίκες και 5 ισοπαλίες και το μόνο που απέμενε ήταν η ομάδα να ολοκληρώσει αήττητη το πρωτάθλημα και να πετύχει ένα τεράστιο για εκείνη την εποχή επίτευγμα.

Την προτελευταία αγωνιστική ο Παναθηναϊκός έπαιζε στο Βόλο με αντίπαλο την τοπική Νίκη, η οποία έδινε τη δική της μάχη για την αποφυγή του υποβιβασμού. Σε ένα παιχνίδι που καμία ομάδα δεν εντυπωσίασε, το τελικό 1-1 άφησε ικανοποιημένους και τους δύο, αφού η μεν Νίκη πήρε τους βαθμούς που χρειαζόταν, ο δε Παναθηναϊκός διατήρησε το αήττητο.

Την τελευταία αγωνιστική οι “πράσινοι” έπαιζαν στο “Γεώργιος Καραϊσκάκης” με τον Ολυμπιακό και το έργο τους δεν ήταν εύκολο. Οι γηπεδούχοι εξάλλου, ήθελαν πάση θυσία να σπάσουν το αήττητο του μεγάλου τους αντιπάλου και να μην του επιτρέψουν να κάνει το “Γύρο του Θριάμβου” μέσα στην έδρα τους.

Το γκολ του Πανάκη και ο “Γύρος του Θριάμβου”  

Η τελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος 1963-64 έβρισκε τον Παναθηναϊκό ήδη πρωταθλητή και τον Ολυμπιακό δεύτερο στη βαθμολογία. Η ομάδα του Στέφαν Μπόμπεκ είχε φτάσει ήδη τους 81 βαθμούς, ενώ οι Πειραιώτες βρίσκονταν στους 77 βαθμούς και καταλάμβαναν τη δεύτερη θέση της βαθμολογίας. Το μεταξύ τους παιχνίδι είχε αποκτήσει χαρακτήρα τελικού, αφού ο Ολυμπιακός ήθελε να γίνει η πρώτη ομάδα που θα κέρδιζε τους πρωταθλητές, ενώ ο Παναθηναϊκός ήθελε να πετύχει το… ακατόρθωτο!

Το παιχνίδι Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός ήταν προγραμματισμένο για τις 24 Μαΐου του 1964. Το “Γεώργιος Καραϊσκάκης” είχε κατακλυστεί από νωρίς από άκρη σε άκρη με φίλους των δύο ομάδων. Περίπου 35.000 φίλαθλοι βρίσκονταν στις εξέδρες για να παρακολουθήσουν το ντέρμπι μεταξύ δύο σπουδαίων αντιπάλων.

Το ματς ξεκίνησε με λιγοστές ευκαιρίες και προσοχή στην άμυνα, αφού αμφότερες οι ομάδες ήθελαν τη νίκη για διαφορετικούς λόγους. Οι παίκτες περισσότερο επιδίδονταν σε δυνατές μονομαχίες, παρά σε δημιουργία ευκαιριών που θα έφερναν κάποιο γκολ. Το πρώτο ημίχρονο κύλησε χωρίς κάτι το αξιοσημείωτο και οι δύο ομάδες πήγαν στα αποδυτήρια όντας ισόπαλες με 0-0.

Στο δεύτερο ημίχρονο ο Παναθηναϊκός ήταν αυτός που μπήκε πιο δυνατά και έψαξε το γκολ που θα τον έβαζε μπροστά στο σκορ. Περίπου 9 λεπτά από την έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου οι “πράσινοι” είδαν τους κόπους τους να ανταμείβονται. Συγκεκριμένα, στο 54ο λεπτό το “τριφύλλι” κέρδισε φάουλ κοντά στην περιοχή του Ολυμπιακού και την εκτέλεση ανέλαβε ο Μίμης Δομάζος. Ο τελευταίος έκανε σέντρα προς την περιοχή του γηπεδούχου και ο Πανάκης με εξαιρετική κεφαλιά, έστειλε την μπάλα πρώτα στο δοκάρι και μετά στο έδαφος. Προς στιγμήν συνεχίστηκε το παιχνίδι, αλλά διαιτητής και επόπτης απεφάνθησαν πως η μπάλα είχε περάσει τη γραμμή και κατακύρωσαν το γκολ στον Παναθηναϊκό.

Οι παίκτες του Ολυμπιακού διαμαρτυρήθηκαν πως η μπάλα δεν είχε περάσει τη γραμμή του τέρματος, αλλά ο Γερμανός διαιτητής Μάλκε ήταν ανένδοτος και η απόφασή του ήταν σωστή, αφού η μπάλα είχε περάσει καθαρά τη γραμμή.

Μέχρι το τέλος του αγώνα το σκορ δεν άλλαξε και ο Παναθηναϊκός έφτασε σε μία σπουδαία νίκη, η οποία του χάρισε και ένα ρεκόρ, το οποίο μνημονεύεται ακόμη στις μέρες μας, αφού παραμένει ακατάρριπτο. Το “τριφύλλι” εκείνης της σεζόν είναι η μοναδική ομάδα που έχει φτάσει αήττητη στην κατάκτηση του πρωταθλήματος και πλέον έχουν περάσει 51 χρόνια από εκείνη τη μαγική χρονιά.

Ο “Γύρος του Θριάμβου” στο Καραϊσκάκης

Το τελικό σφύριγμα του Γερμανού διαιτητή βρίσκει τους παίκτες του Παναθηναϊκού να πανηγυρίζουν στο κέντρο του γηπέδου για το σπουδαίο τους κατόρθωμα. Ο Ζαχαρίας Πιτυχούτης παίρνει μία μεγάλη σημαία του Παναθηναϊκού από έναν φίλαθλο της ομάδας και μαζί με τον Κομιανίδη ξεκινούν το “Γύρο του Θριάμβου” μέσα στο άντρο του Ολυμπιακού!

Στη συνέχεια οι παίκτες επιβιβάστηκαν στο πούλμαν που μετέφερε την ομάδα. Το πούλμαν χρειάστηκε περίπου εκατό λεπτά να φτάσει στην πλατεία Ομονοίας και από εκεί στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, όπου και συνεχίστηκαν οι πανηγυρισμοί.

Το αήττητο πρωτάθλημα του Παναθηναϊκού παραμένει ακόμη και στις μέρες μας ένα τεράστιο κατόρθωμα. Καμία ομάδα δεν το έχει πετύχει ξανά και κανείς δεν ξέρει πότε και αν πραγματοποιηθεί ποτέ ένας τέτοιος Άθλος.

Αφήστε μια απάντηση