Μάρκους Μινχ – Ο ΠΑΟ και ο Γερμανός του

Ήταν 19/7/2003, όταν η Διοίκηση του Παναθηναϊκού ανακοίνωσε την απόκτηση του Γερμανού αριστερού μπακ, Μάρκους Μινχ. Η πορεία του Γερμανού στον Παναθηναϊκό θα συνοδευτεί με την κατάκτηση του νταμπλ, με τον ίδιο να πραγματοποιεί εξαιρετικές εμφανίσεις και να μένει για πάντα στις καρδιές των φίλων του “τριφυλλιού”.

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή.

Ο Μάρκους Μινχ ξεκίνησε την ποδοσφαιρική του καριέρα στα παιδικά τμήματα της Σαντχάουζεν, αλλά σε ηλικία 17 ετών μεταπήδησε στην Μπάγερν Μονάχου. Εκεί έμεινε για τέσσερα χρόνια και αγωνίστηκε σε 38 παιχνίδια με τη φανέλα των Βαυαρών, πριν μετακομίσει στο Λεβερκούζεν και στη Μπάγερ. Από το 1994 μέχρι και το 1996 αγωνίστηκε με την Μπάγερ Λεβερκούζεν σε 57 αγώνες και σημείωσε 3 γκολ. Το 1997 επέστρεψε στην Μπάγερν Μονάχου, αλλά η δεύτερη θητεία του στην ομάδα πέρασε απαρατήρητη, αφού αγωνίστηκε μόλις σε 11 παιχνίδια. Το Γενάρη του 1998 πήγε στην Κολωνία, στην οποία και έμεινε μέχρι και το τέλος της σεζόν, παίζοντας σε 13 αγώνες και σημειώνοντας 2 τέρματα.

Η επόμενη χρονιά θα τον βρει στην Ιταλία, όπου με τη φανέλα της Τζένοα θα πραγματοποιήσει 32 συμμετοχές και θα σκοράρει και 2 γκολ. Το 1999 θα μεταβεί στην Τουρκία και την Μπεσίκτας, όπου θα αγωνιστεί σε 60 ματς, ενώ θα πετύχει και 6 γκολ. Στην Τουρκία θα μείνει μέχρι το 2001, πριν επιστρέψει στη Γερμανία για λογαριασμό της Γκλάντμπαχ. Εκεί θα μείνει για δύο σεζόν, θα παίξει σε 45 παιχνίδια και θα πετύχει 7 γκολ.

Το κεφάλαιο Παναθηναϊκός

Το 2003 ο Μινχ θα έρθει στην Ελλάδα για λογαριασμό του Παναθηναϊκού, αλλά τον πρώτο καιρό θα τεθεί υπό αμφισβήτηση. Η παρουσία του στον αγωνιστικό χώρο στα πρώτα παιχνίδια του με την ομάδα στοίχημα πως δεν ήταν η αναμενόμενη, αλλά όλα θα αλλάξουν μετά τη μεταγραφή του Τάκη Φύσσα στην Μπενφίκα. Ο Μινχ θα πάρει φανέλα βασικού και θα κάνει τους πάντες να αλλάξουν άμεσα γνώμη.

Με τον Μάρκους Μινχ να πραγματοποιεί εξαιρετικές εμφανίσεις, ο Παναθηναϊκός θα φτάσει στην κατάκτηση του πρωταθλήματος Ελλάδας το 2004 και στη συνέχεια στην κατάκτηση του Κυπέλλου. Ο Γερμανός θα είναι από τους καλύτερους παίκτες της ομάδας και καταλύτης στην πορεία της προς την κορυφή. Από το 2003 μέχρι και το 2005 που έμεινε στο “τριφύλλι”, ο Μινχ θα αγωνιστεί σε 61 αγώνες σε όλες τις διοργανώσεις και θα σημειώσει 5 γκολ. Συν τοις άλλοις, θα προσφέρει 15 ασίστ στους συμπαίκτες του και θα γίνει σύνθημα στα χείλη των φίλων του Παναθηναϊκού.

Ο Γερμανός αριστερός μπακ δέθηκε πολύ με την “πράσινη” εξέδρα και λατρεύτηκε από τον κόσμο της ομάδας. Αξίζει να σημειωθεί πως την πρώτη του κιόλας χρονιά στον Παναθηναϊκό ψηφίστηκε ως ο “καλύτερος ξένος παίκτης” του πρωταθλήματος, αφού είχε μεγάλη συμβολή στην κατάκτηση του νταμπλ από την ομάδα του.

Αφήστε μια απάντηση