Ζιλμπέρτο Σίλβα – Ο αρχηγός της “Σελεσάο” στον Παναθηναϊκό

Ήταν το καλοκαίρι του 2008, όταν ο Παναθηναϊκός ανακοίνωσε την απόκτηση του Ζιλμπέρτο Σίλβα από την αγγλική Άρσεναλ. Ο Βραζιλιάνος, ο οποίος με τη φανέλα των “κανονιέρηδων”, αλλά και της Εθνικής του ομάδας, είχε πετύχει πράματα και θάματα, θα φορούσε τη φανέλα με το “τριφύλλι” στο στήθος.

Η έλευσή του στην Ελλάδα

Ο Αρχηγός της Εθνικής Βραζιλίας έφτασε στην Ελλάδα στις 16 Ιουλίου του 2008 και χιλιάδες φίλοι του Παναθηναϊκού τον υποδέχτηκαν στο αεροδρόμιο “Ελευθέριος Βενιζέλος”. Δεν ήταν μικρό πράγμα, άλλωστε, ο εν ενεργεία αρχηγός της “Σελεσάο” να πάρει μεταγραφή στον ελληνικό σύλλογο.

Δυσπιστία στην αρχή – αναγνώριση στη συνέχεια

Στα πρώτα του παιχνίδια, με τη φανέλα του Παναθηναϊκού, πολλοί ήταν εκείνοι που αμφισβήτησαν την αξία του, αλλά κανείς δεν είχε πει πως ο Βραζιλιάνος αποκτήθηκε για… μαγικές ενέργειες και φαντεζί πράγματα στον αγωνιστικό χώρο. Εξάλλου, το σημαντικότερο χαρακτηριστικό του ήταν η ηγετική του εμφάνιση και η καταλυτική του παρουσία στη μεσαία γραμμή της ομάδας.

Ο Ζιλμπέρτο ήταν ουσιαστικά “βράχος” στο κέντρο του Παναθηναϊκού και με την πάροδο των ημερών έκανε εμφανή την παρουσία του και τις ικανότητές του, τόσο στο ανασταλτικό, όσο και στο δημιουργικό κομμάτι.

Την πρώτη του σεζόν στην ομάδα θα έχει καλή παρουσία στο Champions League και στο ελληνικό πρωτάθλημα, ενώ την επόμενη θα παίξει σημαντικό ρόλο στην κατάκτηση του νταμπλ από τον Παναθηναϊκό.

Η καριέρα του στον Παναθηναϊκό με νούμερα

Ο Ζιλμπέρτο Σίλβα ήταν υπόδειγμα επαγγελματία και αγωνίστηκε στον Παναθηναϊκό ως αμυντικός μέσος για τρία χρόνια. Μέσα σε αυτά κατέγραψε 119 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις και σημείωσε 6 γκολ. Με το “τριφύλλι” κατέκτησε τόσο το πρωτάθλημα, όσο και το Κύπελλο του 2010.

Στο ελληνικό πρωτάθλημα ο Βραζιλιάνος έπαιξε συνολικά σε 83 παιχνίδια και σημείωσε 5 γκολ, ενώ στο Κύπελλο Ελλάδας αγωνίστηκε 7 φορές και σκόραρε ένα τέρμα. Στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις έπαιξε συνολικά σε 29 ματς (20 για το Champions League και 9 για το Europa League) και παρότι δε σκόραρε, ήταν από τους ακρογωνιαίους λίθους στις πορείες του Παναθηναϊκού.

Η αποχώρησή του από τον Παναθηναϊκό

Τα διοικητικά και οικονομικά προβλήματα του Συλλόγου τη σεζόν 2010 – 11, έφεραν το διαζύγιο μεταξύ των δύο πλευρών. Ο Βραζιλιάνος, αν και δεν είχε εκφράσει ποτέ την επιθυμία του να φύγει από την ομάδα, αποτέλεσε παρελθόν στο τέλος της σεζόν. Το μεγάλο συμβόλαιο που είχε με τον Παναθηναϊκό στοίχημα πως ήταν πολύ δύσκολο να καλυφτεί, αφού η ομάδα αντιμετώπιζε μεγάλα οικονομικά προβλήματα.

Ο ίδιος πάντως έφυγε με τις καλύτερες αναμνήσεις από την Ελλάδα και πολλές φορές υπενθυμίζει την αγάπη του για το “τριφύλλι” και τις καλές στιγμές που έζησε με τον Παναθηναϊκό.

Οι φίλοι του Παναθηναϊκού θα τον έχουν πάντα στις καρδιές τους και για τα όσα προσέφερε στην ομάδα, αλλά και για το γεγονός πως εκφράζεται με τα καλύτερα λόγια γι’ αυτή, όπου σταθεί και όπου βρεθεί.

Αφήστε μια απάντηση